Къща за гости край Габрово орони имиджа на туристическа България на международно ниво

Гледка към село Ягодина от местността Орлово око: Родопите са първото планирано място за отпуска на участниците в туристически експеримент на немска телевизия Снимка: Веселин Цанков
Гледка към село Ягодина от местността Орлово око: Родопите са първото планирано място за отпуска на участниците в туристически експеримент на немска телевизия
Снимка: Веселин Цанков

Окаяните условия, които собственикът на къща за гости в Киевци Георги Христов предлага на своите наематели, обиколиха немскоезичните страни чрез телевизионен експеримент

Обезпокоени приятели на социалния проект „Отговорни“ ни потърсиха тази седмица, за да сигнализират за опасно за имиджа на България съдържание на материал, излъчен по немската телевизия NDR.

Две двойки отпътуват поотделно към една и съща дестинация, за да проверят какво е отношението между качесто на предлаганите услуги и цените по време на отпуската. Това е обичайният сценарий на седмичната поредица „Der große Urlaubscheck“ (в превод от немски „големият тест на отпуската“. Поредицата представлява туристически експеримент и се излъчва по немската обществена телевизия NDR за свободен и ханзейски град Хамбург, както и федералните провинции Мекленбург, Долна Саксония и Шлезвиг-Холщайн. Подобно съдържание се показва премиерно в национален ефир и през изминалия понеделник, 16-ти февруари 2015 година, отново в най-гледаното телевизионно време на деня – 21 часа, в рамките на около един час. Този път предаването е посветено на България като дестинация за почивка. Подзаглавието е „Хубава почивка на изгодна цена“. Всичко се заснема от телевизионна камера.

В конкретния брой на поредицата, заснет в края на миналия месец август, възрастна двойка е изпратена до крайна точка Обзор на брега на Черно море. Почивката е организирана и двамата почиващи заминават със самолет от Хамбург до Варна. Паралелно в рамките на индивидуално пътуване поемат двете приятелки Евелин Чудак и Клаудия Хойер. Тяхната цел е да изживеят истинската, традиционна и автентична България, а не просто да почиват в пълни курортни комплекси като Златни пясъци или Слънчев бряг. Полетът им е от Хамбург до София с прекачване в Мюнхен. В българската столица двете жени предстои да се качат на автомобил, който са наели още от Германия. Приятелките стигат до родопското село Зорница, където са запазили първия подслон в тихата и спокойна планинска атмосфера. В хижата там всичко преминава добре. Евелин и Клаудия са учудени само от липсата на топла вода в банята и начина, по който се получава такава – чрез печка на дърва, която предварително се пали от наемодателя на обекта. За нощувка тук те плащат 8 евро или малко под 16 лева.

Евелин Чудак и Клаудия Хойер са две приятелки, предпочели атмосферата на автентична България Кадър:
Евелин Чудак и Клаудия Хойер са две приятелки, предпочели атмосферата на автентична България
Кадър: „Der große Urlaubscheck: Bulgarien“, NDR, 16.02.2015

Скоро двете приятелки продължават към Централна България и село Киевци, близо до град Габрово. Те изпробват два различни начина за придвижване, за да покажат на зрителите как се стига по-бързо от с. Зорница в Родопите до с. Киевци в Стара планина. Клаудия използва наетия автомобил и навигационна система, а Евелин предпочита обществения транспорт.

Мястото, на което Клаудия и Евелин предстои да отседнат, носи името „Къща за гости Киевци“ и има статут на „луксозна къща за гости“. Според официалното описание разполага с обзаведена кухня, приспособления за готвене, ресторант, басейн и още куп екстри и удобства. Тук една нощувка струва от порядъка на 150-180 български лева. Туристите са заплатили предварително на наемодателя сумата от 200 евро.

Дойде време за пребиваването в обекта „Къща за гости Киевци“. Пътуването с автомобил обаче се оказва доста по-трудно и сравнително по-бавно. Клаудия пристига първа в град Габрово и продължава с такси до Киевци. След като поради езиковата бариера на английски не получава отговори от собственика на въпроси относно регистрацията при пристигането, с автомобил в населеното място пристига и приятелката ѝ Евелин. Тук тя дори среща кметския наместник, който след молба за помощ и съдействие от нейна страна я придружава с автомобила си до търсената цел.

Клаудия Хойер в град Габрово Кадър:
Клаудия Хойер в град Габрово
Кадър: „Der große Urlaubscheck: Bulgarien“, NDR, 16.02.2015
Клаудия Хойер пристига. На пръв поглед в „Къща за гости Киевци“ всичко изглежда добре... Кадър:
Клаудия Хойер пристига. На пръв поглед в „Къща за гости Киевци“ всичко изглежда добре…
Кадър: „Der große Urlaubscheck: Bulgarien“, NDR, 16.02.2015

Навън е вече тъмно. Клаудия и Евелин са заедно, но като че ли собственикът на туристическия обект безследно се е покрил. Защо ли? Двете жени влизат в резервирания апартамент. Какво обаче заварват героите на пътуването там? За съжаление, предлаганите условия в „Къща за гости Киевци“ са меко казано плачевни. Почиващите стават свидетели на мухъл, мръсотия, както и счупен прозорец. Това обаче е само началото. Изненадата идва, когато отварят фурната, която би трябвало да осигурява гореспоменатите условия за готвене. Но уви, там има остатъци от ядене на други хора. По мнение на двете приятелки, резервирали „луксозния подслон“, мястото е „по-окаяно и от най-лошото общежитие“, което са посещавали до този момент. Мръсотия в хладилника, мазнотия по повърхностите в кухнята, паяжини навсякъде – само част от мръсната гледка в къщата за гости.

Мухълът в „Къща за гости Киевци“ е неразделна част от мизерната обстановка в обекта Кадър:
Мухълът в „Къща за гости Киевци“ е неразделна част от мизерната обстановка в обекта
Кадър: „Der große Urlaubscheck: Bulgarien“, NDR, 16.02.2015
Почиващите намират останки от ядене във фурната в кухнята на „Къща за гости Киевци“ Кадър:
Почиващите намират останки от ядене във фурната в кухнята на „Къща за гости Киевци“
Кадър: „Der große Urlaubscheck: Bulgarien“, NDR, 16.02.2015
Евелин и Клаудия са видимо недоволни от обстановката в кухнята на „Къща за гости Киевци“ - мазни петна по повърхностите, паяжини и мръсотия навсякъде Кадър:
Евелин и Клаудия са видимо недоволни от обстановката в кухнята на „Къща за гости Киевци“ – мазни петна по повърхностите, паяжини и мръсотия навсякъде
Кадър: „Der große Urlaubscheck: Bulgarien“, NDR, 16.02.2015

Какво обаче заварват гостите един етаж по-нагоре – в спалнята и банята? Счупена брава, живи и умрели насекоми по спалното бельо допълват неприятната картина – продължение от долния етаж на къщата. Почиващите предполгат, че едно от насекомите е рядко срещаната по нашите географски ширини люспеница, а другото определят като бълха. Дървената врата на банята е едва ли не изтърбушена, а в банята гостите очакват мръсна тоалетна, кръв по плочките и прах навсякъде…

Спалното бельо в „Къща за гости Киевци“ е пълно с всевъзможни насекоми, които участниците в телевизионния експеримент откриват Кадър:
Спалното бельо в „Къща за гости Киевци“ е пълно с всевъзможни насекоми, които участниците в телевизионния експеримент откриват
Кадър: „Der große Urlaubscheck: Bulgarien“, NDR, 16.02.2015
Всевъзможни насекоми в „Къща за гости Киевци“ има не само в спалнята... Кадър:
Всевъзможни насекоми в „Къща за гости Киевци“ има не само в спалнята…
Кадър: „Der große Urlaubscheck“, NDR, 16.02.2015

Двете приятелки са разочаровани от видяното. След като оценяват условията като „абсолютно отвратителни“ и възможността да се насладят на почивката си им е отнета, вземат решението да потеглят още същата вечер към близкия град Габрово и да потърсят там хотел, където плащат още 100 евро за нощувката. Предплатата от 200 евро за къщата в Киевци остава в ръцете на наемодателя Георги Христов, а на следващия ден той вече е неоткриваем по предполагаеми причини. Полудоволни, туристите се отправят към летището в София.

Вратата на банята в „Къща за гости Киевци“ изглежда така Кадър:
Вратата на банята в „Къща за гости Киевци“ изглежда така
Кадър: „Der große Urlaubscheck“, NDR, 16.02.2015
По плочките в банята на „Къща за гости Киевци“ почиващите заварват следи от кръв Кадър:
По плочките в банята на „Къща за гости Киевци“ почиващите заварват следи от кръв
Кадър: „Der große Urlaubscheck: Bulgarien“, NDR, 16.02.2015

В статията на вниманието на читателите на „Отговорни“ представям няколко стоп кадъра от броя на телевизионната поредица. Оставям да прецените сами дали и колко опасен за имиджа на България като туристическа дестинация пред Европа е собственикът на „Къща за гости Киевци“ край Габрово Георги Христов. Ваш избор е дали ще предупредите близки и приятели за случилото се, както и дали Вие самите ще почивате на мястото. Но още по-лошото е, че вероятно немалка част от немскоговорящите зрители, гледали материала, вече са зачеркнали България от списъка със страни за почивка. Остава и въпросът кой позволява съществуването на обекта като „луксозен“, при положение, че собственикът нескрито и позволено предлага туристическа услуга.

10 коментара към “Къща за гости край Габрово орони имиджа на туристическа България на международно ниво”

    1. Здравейте,бих искал да ви кажа някои неща,пък който иска да вярва. Познавам собственика и смея да кажа, че не се гордее или хвали с постъпката си.В момента е с доста сериозен здравословен проблем от случилото се. Посредникът му е поискал още при пристигането рушвет, който му е бил отказан, след което Георги Христов е предупреден, че ще съжалява от същия посредник. Цената е била 100 евро на нощувка за цялата къща, която побира 14 човека и е предварително запазена за две нощувки. Собственикът е седял с първата група около 2 часа да чакат другата германка и самите гости са му казали, че може да си тръгва. Къщата не е луксозна това е видимо! Изгледайте пак видеото и ще забележите, че на другата къща за гости в банята се забелязва мухал на тавана, но не го отразяват. Много ще се радвам ако някои който е ходил и е наемал къщата искаже мнение тъй кат днес медиите могат да предизвикат много несправедливи мнения. Хубава вечер на всички

      Харесвам

  1. „…Тяхната цел е да изживеят истинската, традиционна и автентична България…“
    Ами точно това са изживели защо са недоволни???

    Харесвам

  2. Уважаеми читатели,

    Благодарим за зародилата се дискусия на тема правопис в българския език на страницата във Facebook и тук.

    Желаем да Ви информираме, че няма основание за предприемане на редакция в заглавието на статията „Къща за гости край Габрово орони имиджа на туристическа България на международно ниво“ заради изписването на думата „орони“, използвана в преносно значение. Глаголът „оронвам“ има синоними като „събарям“, „свличам“, „срутвам“, „сривам“ (зн. съсипвам, унищожавам), дори „ломя“ (зн. чупя, руша). Между всички тези думи съществува синонимна връзка, която може да подлежи на разширение. Тъй като синонимите в дадения ред се различават по допълнителни смислови и стилистични нюанси, обръщам внимание, че в конкретното заглавие глаголът „орони“ се допълва от съществителното „имидж“, а не от „престиж“ или „авторитет“, които понякога се уронват.

    Поздрави,
    В. Цанков

    Харесвам

  3. Поредната глупост. Искат да убедят хората в Германия, че в България сме 100 години назад. В България има такива места, има хора, които само дебнат да те излъжат. Не забравяйте, че в България има и хубави места, има и гостоприемни хора. Вярно е, че пътят от Смолян до Габрово не е магистрала, но с обществен транспорт да стигнеш по-бързо отколкото с автомобил е голяма лъжа. Можеш да наемеш къщи за гости по 150-180 лева на ден, НО за цялата къща като се има в на предвид, че е за около 10 човека. Когато някой иска да покаже най-лошото, най-старото, най-скапаното стига да го представи добре и да има кой да му повярва, колкото и да пиша на мен няма кой да повярва.
    Каквото са искали да покажат са го показали. За мен това е лъжа.

    Харесвам

  4. В България има стотици прекрасни места, с каквито Германия не може да се похвали.Тези девойки като не са знаели къде да отидат – техен проблем.И в Германия всичко не е идеално!!!За нашият фолклор и природни красоти германците могат само да мечтаят.Интнересно защо не са отишли на Етъра, в Трявна, в Боженци, на Соколски манастир….Ако бяха видели само едно от тези места щяха да онемеят!

    Харесвам

  5. Аз съм присъствала на купон в тази къща и мога да потвърдя, че условията са такива – описани от герм. момичета .Втая държава кое е наред ,че и това С подкупи всичко се постига. Никой от администрацията не чете законите при даване на разрешителни за тази дейност .

    Харесвам

Вашият коментар