Тютюнопушенето „разрешено“: Палим спокойно и в здравните заведения

Източник на изображението: Bettina Stolze / pixelio.de
Източник на изображението: Bettina Stolze / pixelio.de

Общопрактикуващ лекар в Габрово се сдоби с акт за административно нарушение, полицията защитава нарушителите в малките населени места

През изминалата седмица пълната забрана за тютюнопушенето за пореден път се превърна в злободневна тема за обществото след предложение на Политическа партия „Атака“ забраната да продължи да съществува, но частично, както беше преди 1-ви юни 2012 година. Частичното продължение на забраната означава, че обществените заведения за хранене и забавление са задължени да осигурят условия както за пушачи, така и за непушачи, ако въобще желаят да предоставят възможност за пушене на своите клиенти. Изпълнението на предписанието изисква разделение на двете групи хора чрез изолирани помещения, оборудвани с вентилация, в кафета, барове и ресторанти.

На пръстите на едната човешка ръка се броят страните от Европейския съюз, които прилагат пълната забрана, която в момента е закон и в България. Германия например не е от тези страни. Там липсва единодушна забрана за тютюнопушенето и в почти всички федерални републики собствениците на обществени заведения за хранене и забавление имат правото да преценяват дали да обособят отделно помещение за пушачи. Ако преценят, че това не е необходимо, то цялото заведение е за непушачи, което е честа практика. У нас обаче засега продължава да важи пълната забрана, която носи след себе си куп безнаказани нарушения. Според българския закон към момента няма възможност за обособяването на помещения за пушачи, но дори и така много често в заведенията просто се пуши.

След хвърленото предложение Здравната комисия остави в сила пълната забрана. Със същия въпрос дали забраната да остане в този си вид се занимаваше и кабинетът на Орешарски през есента на 2013 година в продължение на цяла една седмица. Сценарият звучи познат.

В здравното заведение

Когато засягаме темата с тютюнопушенето, най-често я коментираме във връзка с обществените заведения за хранене и забавление. Само там ли обаче има традиционна склонност забраната да не се спазва? Пациентите с добро обоняние усещат цигарената миризма и в лекарски кабинети в здравни заведения. Сигнализираха ни за случай на силна миризма на цигарен дим в един от здравните кабинети на Диагностично-консултативен център (ДКЦ) – база 2 в град Габрово, намиращ се на улица „Христо Смирненски“ 35. Там своите пациенти в стая 65 посреща общопрактикуващият лекар д-р Росица Тодорова Кръстева-Василева. Инициираната проверка от страна на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в града в лекарския кабинет е извършена на 14-ти ноември 2014 година в присъствието на лекаря. Здравните инспектори не установяват, че медицинското лице пуши в момента на проверката, но потвърждават миризмата на тютюнев дим. Намират и фасове от цигари в контейнера за отпадъци в стаята. Общопрактикуващият лекар проявява доблестта да си признае за пушене в кабинета, но и наглостта да заяви пред екипите на РЗИ, че това не се случва в присъствието на пациенти. Оставаше да се случва и тогава…

Следва издаване на Предписание от РЗИ Габрово, както и съставянето на акт за установяване на административни нарушения по чл. 56 от Закона за здравето. Моя справка показа, че имуществената санкция, отредена след установяване на конкретното нарушение при едноличен търговец, какъвто е и д-р Росица Кръстева, е в размер от 1000 до 1500 лв, а при повторно нарушение се налага глоба от 1500 до 3000 лв. Надяваме се, че лекарят е платил предвидената в закона глоба и си е взел поука, защото скоро са възможни нови посещения от наша страна… Разполагаме с отговора на РЗИ Габрово.

Регионалната здравна инспекция в Габрово отговаря на сигнала за тютюнопушене в лекарски кабинет с проверка и констатирани нарушения, 18.11.2014 г.
Регионалната здравна инспекция в Габрово отговаря на сигнала за тютюнопушене в лекарски кабинет с проверка и констатирани нарушения, 18.11.2014 г.

Д-р Кръстева ползва помещението под наем за търговска цел, като предлага медицински услуги. По същия начин постъпват и други нейни колеги, общопрактикуващи лекари, в сградата на ДКЦ – база 2 Габрово. Изглежда обаче, че коректността, изразена в редовното издължаване към наемодателя, за която се надявам, е достатъчна, след което управителят на здравния център не се чувства длъжен да контролира дали се спазва вътрешния ред от наемателите в обществената сграда. Това би било една алтернатива при отсъствието на противопожарни алармени системи, които регистрират наличието на дим в затворено помещение.

Полицията защитава нарушителите

При друг случай в началото на пролетта на 2014 година, за който ни разказват наши читатели, клиенти на бистро, намиращо се на площад „Сава Младенов“ в град Тетевен и стопанисвано от фирма „Еления“ ЕООД, в заведението се пуши необезпокоявано на закрито. Тютюнопушенето е само една от причините, които карат нашите приятели да си тръгнат, преди да са яли и платили. Към тази причина се присъединяват отношението на млада и неопитна сервитьорка, както и порции, които не отговарят на поръчаната храна и на описания грамаж. След няколко поредни забележки от страна на групата клиенти относно обслужването и предлаганата атмосфера в заведението, сервитьорката отказва да се съгласи, че нередностите са твърде много. След изненадващото оформление на порциите клиентите проявяват желание да се срещнат с управителя на заведението. За такъв се представя жена от кухнята, която истерично им отговаря, че обекта има толкова много посетители и не би било редно, ако всеки един клиент има подобни претенции. След напрегнатия разговор с представилия се за управител човек нашите читатели окончателно взимат решението да напуснат заведението поради всичките гореизброени причини, без да са се възползвали от поръчаното и без да са платитли за него. Недоволството и несъгласието на персонала на заведението спрямо тази постъпка обаче само до няколко минути се разчува по централната улица на малък Тетевен и така доста хора случайно научават за случая. Само след малко на място идва и екип на местната полиция, повикан от заведението с цел тръгналите си клиенти да платят сметката и персоналът на обекта да се окаже в правото си. Разбира се, клиентите плащат дължимото на момента, тъй като не са планирали и престой в Районното полицейско управление на Тетевен.

Давам Ви пример за протекциите, от които могат да се възползват заведенията „над закона“ не само при нарушаване забраната за тютюнопушене. След случката в обекта е информирана РЗИ Ловеч, която извършва внезапна проверка на място след началото на лятото. Нарушение не е открито, тъй като е липсвала миризма на цигари. От РЗИ Ловеч обаче обещават да следят обекта стриктно с оглед на подадения сигнал.

Отговорът на Регионална здравна инспекция Ловеч след сигнал за тютюнопушене в бистро в град Тетевен
Отговорът на Регионална здравна инспекция Ловеч след сигнал за тютюнопушене в бистро в град Тетевен

В хотел, до забранителната табела…

Връщаме се малко по-назад във времето, когато през лятото на 2013 година за първи път реших да проверя как екипите на РЗИ се справят със сигналите за нарушения наредбата за тютюнопушене на обществени места. Влизам в произволен хотел с име „Евридика“ в курортен комплекс Пампорово. На вратата за стълбището, което води до стаите, и малко преди рецепцията ме посреща забранителна табелка с изписан телефонен номер, който може да се използва при нарушаване забраната за пушене на закрито. Малко по-късно ставам свидетел на група хора, отделена на специална маса в ресторанта на хотела. Видимо масата не е изолирана в отделно помещение, което от своя страна също не би разрешило въпроса повече от година след приемането на пълната забрана за пушене. Групата е привидно доближена до управителя на обекта. Голяма част от нея пали необезпокоявано цигара след цигара. Разбира се, обикновените клиенти са принудени да излизат на терасата при желание да пушат. Ние се споглеждаме и споделяме несъгласието си с наличната дискриминация. На следващия ден нарушението на наредбата става факт и от управителя на хотела, който се е изпънал удобно на фотьойла в лоби бара и пуши само на метри от забранителната табела – обозначение, за което Министерство на здравеопазването не задължава, а само може да препоръча.

За случаите информирах гражданската инициатива „България без дим“, която има практиката не само да предава сигналите до РЗИ, но и да ги включва на страницата си в интернет върху интерактивната карта на България с описание и статус, чрез които може да бъде проследено дали даденото нарушение е констатирано и съответно да бъде прочетен отговора на здравните инспектори, ако има такъв.

Страницата със подадения сигнал за тютюнопушене в туристически обект в курортен комплекс Пампорово, изготвена от гражданската инициатива „България без дим“, 26.07.2013 г.
Страницата със подадения сигнал за тютюнопушене в туристически обект в курортен комплекс Пампорово, изготвена от гражданската инициатива „България без дим“, 26.07.2013 г.

По време на разговора с „България без дим“ повечето от въпросите ми бяха свързани с начина, по който се работи при сигнали за нарушения. РЗИ няма какво да направи, ако не регистрира нарушение в момента на проверката, която обаче може да се случи и след месец, а дори и чак когато се съберат няколко сигнала, отнасящи се до един и същи обект. РЗИ нициира и извършва проверка на обекта, но и този път не констатира нарушение. Публикувам отговора на здравните инспектори от град Смолян с качеството, в което ми е предоставен.

Отговорът на Регионална здравна инспекция Смолян след сигнал за тютюнопушене в туристически обект на територията на курортен комплекс Пампорово, 22.08.2013 г.
Отговорът на Регионална здравна инспекция Смолян след сигнал за тютюнопушене в туристически обект на територията на курортен комплекс Пампорово, 22.08.2013 г.

Вечният въпрос: Да остане ли пълната забрана?

Остава въпросът дали има смисъл един закон да остане просто черно на бяло, след като е „обществена тайна“, че много често не се спазва, а в други случаи се прилага избирателно. От „България без дим“ твърдят, че сигналите валят, инспекторите са твърде малко, за да бъдат навсякъде, а държавата е безсилна в справянето с тютюнопушенето. От сдружение „Зелени инициативи“ споделиха през 2013 година за предложение, свързано с включването на неспазващите пълната забрана за тютюнопушене на закрито обекти в „черен списък на димящите заведения“. Аз бих добавил в списъка и една графа за лекарите. Нека се знае. Всъщност списъкът може да бъде разширен и още. От „Зелени инициативи“ са на мнение, че дори частичната отмяна на забраната би била сериозен прецедент, застрашаващ да се превърне в порочна законодателна практика. Както и сами можете да се убедите, големият проблем не е дискриминацията спрямо пушачи или непушачи, а разделението на заведения и групи от хора, които могат да потъпкват закона, и други, при които се прилагат санкции.

Ако питате автора на статията, полза от пълна забрана няма. Така или иначе и сега се пуши на избрани места, дори от министри в министерски кабинети. Източниците ми са сигурни. България пуши отвсякъде! При връщане на частичната забрана има поне малка надежда, че някои заведения ще се опитат да играят по правилата и ще обособят пригодени помещения за пушачи. Други ще продължат да газят закона, както правят и сега. С оправданието, че е по-добре да платят глобата си, отколкото да загубят верни клиенти-пушачи. Но едно е сигурно – пушенето в лекарски кабинет при пълна забрана е недопустимо. Затова то се превърна в част от портфолиото с лоши практики на социалния проект „Отговорни“. Това се случи напълно случайно и статията има за цел да покаже лош пример на обществото, без да демонстрира лично отношение към конкретни лица. Не забравяйте, че всяка тема може да има своето продължение – във Вашето ежедневие, в ежедневието на някой друг… Споделете продължението с нас!

3 коментара към “Тютюнопушенето „разрешено“: Палим спокойно и в здравните заведения”

Вашият коментар