Предпразнично

Източник на избражението: © Africa Studio - Fotolia.com
Източник на избражението: © Africa Studio – Fotolia.com

Скъпи и отговорни Приятели,

Не знам дали има по-хубаво време в годината от предколедното. Очакването… Може би защото въпреки вярата в живот и след смъртта, Възкресението е присъщо само на Спасителя и се е случило неочаквано, докато Рождеството Христово е предизвестено още на Благовещение.

С наближаването края на годината наближава и моментът, в който социалният проект „Отговорни“ ще навърши седем месеца. Няма да правя нито обзор, нито равносметка. Няма и да Ви убеждавам дълго какви обичайни за края на годината неща няма да правя. Трябва да подчертая, че името „Отговорни“ не е сложено като етикет, определящ само качеството на хората, които участват в проекта, а дава още един тон за моралните отговорности на цялото общество. Искам преди всичко да Ви уверя, че „Отговорни“ не е средство за убиване на свободното време, а нещо, което „краде“ по приятен начин не само от свободното време, но и от това, в което си зает. Но те научава на нови неща и ти дава безкрайно много. Свързано е както със безсънни нощи, така и със спокоен сън. Среща те с моментите, в които не можеш да се сдържиш емоционално пред хората, които ти подаряват доверието си, моменти, в които повишаваш тон именно пред тези хора, защото искаш всичко да се случва перфектно, а определение за перфектното много често е просто представата в съзнанието ти за нещо добро.

За краткото време на своето съществуване „Отговорни“ успя да добави и гражданската журналистика към описанието си. Успя и на няколко пъти да защити достойно мотото си „Институция на гражданите с права и задължения“. Едва ли ще го отречете, ако сте следили внимателно темите през последните седем месеца. Знам много добре, че в малкия град има хора, които буквално се страхуват да говорят на общественозначими теми и отправят критики, защото не знаят какво би могло да им се случи утре. Знам, че има и по много от другите – които открито недоволстват, но категорично отказват да вземат участие по пътя към каквато и да било промяна и опитите, водещи към нея. Всеки е задълбочен в своите ежедневни задължения, което е нормално. Когато обаче бяхме на улицата с гражданите, се оказа, че най-многобройна е групата хора, която има желанието открито да споделя и търси решение на проблемите. Това беше доказано от стотиците граждани, които подкрепиха нашата идея и бяха до нас и инициативата, която проведохме през лятото на тази година.

Тук е мястото да благодаря на много хора, без които нямаше да е възможно съществуването на „Отговорни“ през първите седем месеца на социалния проект. Вероятно ако започна да изреждам имена, ще забравя някого. Но нека опитам… Благодаря на хората, без които старта нямаше да бъде възможен – Теодор Иванов, Наталия Колева, Михаил Илиев. Началото нямаше да е буквално толкова летящо и запомнящо се без подкрепата на госпожа Стефка Пенчева – председател на Териториална съюзна организация на слепите – гр. Габрово, както и на целия екип на организацията и по-специално Тодор Георгиев. Приятели, с нетърпение очаквам съвместната работа с Вас и в бъдеще! Благодаря на Община Габрово, Кметство Лозенец, Марта Йонкова, Мариана Карашъкова и всички граждани, които излязоха с нас на улицата, както и всички, които помагаха да улавяме както нередности, така и добри новини, омбудсмана на Република България господин Константин Пенчев и институциите, които се включиха по темите, засеганти в рамките на социалния проект.

Благодаря на моето семейство, което продължава да ме подкрепя в начинанието, благодаря на всички, които са дали по едно „Харесва ми“ или „Споделяне“ в социалната мрежа, както и на тези, които подхождат все още предпазливо и с недоверие към двете функции, щом видят материал на „Отговорни“. Мисля, че имаше достатъчно хора, които оцениха факта, че вадя пари от джоба си за реклама на една инициатива с положителен заряд, за финансиране на пътуванията и необходимите материали за реализирането на нещо общополезно. Хора, които доброволно помогнаха за популяризирането на социалния проект. Благодаря на всички настоящи и бъдещи посетители и читатели.

Благодаря не на последно място за доверието на героите и техните семейства, чиито истории разказах в „Отговорни“. Наричам ги герои, защото са принудени ежедневно да полагат множество допълнителни усилия, за да бъдат част от обществото.

Рождество Христово е времето за дома, семейството, каквото и да означават за всеки един човек тези понятия. Настъпва времето за мечти и много нови идеи, които ще се опитаме да осъществим през идната Нова 2015 година. Трудно е да планираш точно нещата, които ще се случват в социален проект, затова и не го правя публично. Едно е сигурно – проектът „Отговорни“ ще продължи и през 2015 година. Присъствието ни в интернет пространството на www.otgovorni.com е платено до края на месец май, но отсега мога да Ви гарантирам, че ще платя и втората година, без да се замислям. Защото ни чака много работа. Мога само да загатна, че през 2015 година платформата „Отговорни“ ще подкрепи мащабен немски проект на интернационално ниво, който ще се случва на територията на няколко европейски страни, сред които и България – предизвикателство, в чието ръководство съм поканен да участвам. Усилената подготовка започва след Нова година и се надявам, че за първата годишнина на „Отговорни“ ще можем да дадем повече подробности около планираната нова идея.

На прага на светлия празник пожелавам една достъпна Коледа за всички хора и нека Новата 2015 година бъде здрава, за да ни носи сполука, удовлетворение и нови стремежи към добри деяния! Нека добро има за повече хора на този свят! Много истинска любов и по-малко безумна политика! Дано в предстоящите празнични дни успеем да отворим врати преди всичко на душите си и чак после на второстепенните материални блага.

Поздрави,
Веселин Цанков

Вашият коментар