Как се „пуска“ светофар?

Източник на изображението: Uwe Wagschal  / pixelio.de
Източник на изображението: Uwe Wagschal / pixelio.de

Възрастни хора се чувстват несигурни, когато пресичат натоварен булевард с неработещ светофар до училище

През месец август тази година възрастни хора от кв. „Младост“ в град Габрово потърсиха „Отговорни“ поради факта, че поставения преди около десетилетие светофар на натоварения булевард „Могильов“ не работи през летните дни. Въпросната сигнализация се намира в близост до 8-мо основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в града и се регулира ръчно от пешеходците преди всяко пресичане на пътното платно. Моят опит да пресека булеварда на пешеходната пътека с натискане копчето и използването на светофара също се оказа неуспешен. Особено трудна задача е същото пресичане в рамките на най-опасния пътен участък в града за възрастните и трудно подвижни хора, много от които се замислят дали да рискуват или да се доверят на най-близкото кръстовище с работещ светофар. А и електронната сигнализация дава на всеки пешеходец определено време за пресичане, докато превозните средства са принудени да чакат на червено.

Още на следващия ден потърсих отговорния екип за пътната сигнализация на Община Габрово, за да подам сигнал и получа обяснение за неработещия по мои наблюдения от седмици светофар. От местната институция се обърнаха към мен с въпроса „Ама той не работи ли вече?“. Получих уверението на Община Габрово, че предишния ден необходимата част за поправката вече е била доставена и сигнализацията би трябвало да се извършва без проблем към момента на моето обаждане.

Веднага потеглям към същото място, за да проверя истинността на информацията, която получавам. Датата е 22-ри август 2014 година, остават 10 минути до 11 часа преди обяд, а от светлините на светофара няма и следа.

След телефонния разговор с Община Габрово лично проверих дали светофарът на бул. „Могильов“ работи, 22.08.2014 г. Снимка: otgovorni.com
След телефонния разговор с Община Габрово лично проверих дали светофарът на бул. „Могильов“ работи, 22.08.2014 г.
Снимка: otgovorni.com
Към 10:50 часа на 22.08.2014 година светофарът на бул „Могильов“ в град Габрово, близо до ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ все още не работи. Снимка: otgovorni.com
Към 10:50 часа на 22.08.2014 година светофарът на бул „Могильов“ в град Габрово, близо до ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ все още не работи.
Снимка: otgovorni.com

Четири дни по-късно, на 26-ти август 2014 година, към 15:00 часа забелязвам паркирал автомобил в близост до светофара. Изглежда работен екип отстранява проблема. На следващия ден екипът вече не е на мястото, а светофарът продължава да е все така потънал в мрак. Търся отново Община Габрово за обяснение. От там ме информират, че доставената част за контролера на светофара се оказала неизправна и е върната на фирмата, която ще трябва да поправи грешката си.

На 26.08.2014 г. към 15:00 часа фирма прави неуспешни опити да поправи светофара на бул. „Могильов“ в град Габрово, а по-късно се оказва, че доставената част за контролера е дефектна. Снимка: otgovorni.com
На 26.08.2014 г. към 15:00 часа фирма прави неуспешни опити да поправи светофара на бул. „Могильов“ в град Габрово, а по-късно се оказва, че доставената част за контролера е дефектна.
Снимка: otgovorni.com

На мой въпрос дали е планирано светофарът да заработи чак към първия учебен ден, 15-ти септември, получавам убеждението за намерение от страна на общината сигнализацията да бъде в изправност и преди тази дата. „Какъв е проблемът, нали има пешеходна пътека?“, обръща се към мен човек от общинския екип по телефона. Според него шофьорите би трябвало да спират и бъдат разумни. Според мен също, но дали е така? Нека си припомним…

Определям отговора на Община Габрово като неадекватен предвид фактите, които говорят за участъка от бул „Могильов“ около учебното заведение като за един от най-опасните и натоварени в града. Припомням, че преди около 10 години на това място смъртта си намериха две жени, от които едната бременна, след като летящ автомобил помете двамата пешеходци на тротоара. В началото на 2010 година пък беше отнет живота на 19-годишен студент. След случая темата за безопасността на движение в района получи широк обществен отзвук и в края на месец април същата годината Община Габрово постави предпазни парапети и предупредителни табели на тротоарите. В последните години и други двама пешеходци починаха при инциденти на същото място.

Моя проверка доказа, че ръководствата на институциите нямат право да считат лятната ваканция като период, в който има по-малко деца по улиците на градовете и започват акциите за безопасност на движение всяка година едва към 15-ти септември. В летните вечери дворът на 8-мо ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ е оживен от деца и младежи повече отвсякога. Недоразбран остава фактът, че неизправността на изградения само преди няколко години светофар не представлява сериозен проблем за общината, която разчита на разумни шофьори, докато фирмата, отговаряща за сигнализацията, намери качествена част.

Тъй като във времето, в което станах свидетел на проблема със светофара, паднал асансьор в София отне живота на един човек, ще Ви помоля да се замислите дали по същия начин не се поправя и асансьора във Вашата жилищна сграда. С подобни части втора употреба, неизправни, със същото незнание на отговорните хора дали техническото състояние е добро или не и с тази разлика, че от терасата на дома си вероятно ще мога да видя един неработещ светофар, а за асансьора се доверявам на извършените проверки всеки път, щом се кача и използвам съоръжението.

Още същата вечер след последното ми обаждане екип на въпросната фирма беше забелязан за пореден път в региона. Светофарът премига няколко пъти, след което липсваха както екип, така и работеща сигнализация. Помислих си дали всичките разкарвания на фирмата до този момент не са стрували поне колкото една нова и добре функционираща част за контролера на светофара. Тогава предупредихме нашите приятели от страницата във Facebook да бъдат внимателни и останахме с надеждата, че сигнализацията ще заработи поне до 15-ти септември и първия училищен звънец.

В името на детската сигурност на пътя умолявам всички граждани да сигнализират отговорните органи незабавно, щом забележат нередности в пътната сигнализация. Съветите на „Отговорни“ за безопасност на движението можете да откриете в статията „Децата – с предимство!“. Бъдете внимателни и толерантни на пътя!

Вашият коментар