Подписка в Габрово в подкрепа на хората на самокатетъризация

Първата подписка на открито ще се проведе на 20-ти август 2014 година (сряда) между 16:00 и 19:00 часа на улица „Ген. Радецки“ в град Габрово

Надка и Веселин Цанков Снимка: otgovorni.com
Надка и Веселин Цанков
Снимка: otgovorni.com

Преди време в една от първите статии на www.otgovorni.com – „Борбата със здравната система, борба за детските мечти“ – Ви разказахме за ежедневието на хората с диагнози, които изискват извършването на самокатетъризация. Сред тази група от хора с редки заболявания е и навършилата вчера девет години Надка от София, която страда от екстрофия на пикочния мехур. В материала, който публикувахме, стана въпрос и за подписка, която тече вече трета година на територията на градовете Пловдив и Хасково. Подписката е по инициатива на група заболели, която настоява за поемане на необходимите медицински консумативи от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Доброволният екип на импровизирания социален проект „Отговорни“ също желае повече хора да разберат за българите с редки заболявания и проблемите, съпътстващи тяхното ежедневие. Една от възможностите това да се случи е като излезем на улицата, запознаем повече хора със заболяванията и поискаме тяхната писмена подкрепа. От Българска асоциация за закрила на пациентите (БАЗП) уверяват, че подписка, дори без ЕГН и адрес на подписалите се, би могла да послужи като приложение на петицията, която един ден ще бъде внесена в Министерство на здравеопазването.

В началото на месец август Веселин Цанков внесе писмо в Община Габрово, с което помоли за разрешение кмета на града госпожа Таня Христова относно провеждането на подписката на територията на град Габрово. Изказваме нашите благодарности за отзивчивостта на госпожа Калинова от секретариата на Община Габрово, както и на кмета за бързата реакция и съгласието. Така имаме възможността и готовността да проведем подписката в рамките на този месец, като започнем от утре. Приканваме всички граждани и гости на град Габрово да дадат своята подкрепа за хората с диагнози, които изискват ежедневна самокатетъризация. За начало ще откриете хората на „Отговорни“ на ул. „Ген. Радецки“ в град Габрово, главната пешеходна и търговска улица, малко след църквата „Успение Богородично“, на 20-ти август 2014 година (сряда) между 16:00 и 19:00 часа. Очакваме Ви!

Съгласие на кмета на Община Габрово за провеждане на подписката в подкрепа на хората на самокатетъризация, 07.08.2014
Съгласие на кмета на Община Габрово за провеждане на подписката в подкрепа на хората на самокатетъризация, 07.08.2014

Междувременно Веселин Цанков се срещна с Надка и нейната майка Славка. „Държавата е твърде неопитна и безсилна, за да се справи с проблемите на чудесните деца като Надка и техните семейства. Една голяма част от обществото пък не е в състояние да приеме нормално тези хора. Едва ли някой разказ за българската действителност е в състояние да ме учуди, но хората като Надка и майка ѝ Славка са принудени да преживяват неща, които не заслужават. Това, което може да направи всеки от нас, е да се опитва да насочи вниманието на обществото върху хората с редки заболявания и да напомня на тези хора, че не са сами и много други ги подкрепят. Това ще се опита да стори и доброволният ни екип. Подаряваме идеята „Отговорни“ на семействата на деца с редки заболявания и винаги сме готови да застанем до тях и да ги подкрепим в борбата им за по-добро бъдеще за всички“, коментира създателят на „Отговорни“.

Благодарим много и на Съюза на слепите в България в град Габрово и неговия председател госпожа Стефка Пенчева, които бяха едни от първите, споделили своята подкрепа за хората с редки заболявания.

Съюзът на слепите в България и неговият председател в град Габрово госпожа Стефка Пенчева, бяха едни от първите, които изразиха писмената си подкрепа за хората на самокатетъризация Снимка: otgovorni.com
Съюзът на слепите в България и неговият председател в град Габрово госпожа Стефка Пенчева, бяха едни от първите, които изразиха писмената си подкрепа за хората на самокатетъризация
Снимка: otgovorni.com

За повече информация кога точно ще се състои продължението на подписката на същото място следете www.otgovorni.com, както и нашата и Ваша официална страница „Отговорни – Институция на гражданите с права и задължения“ в социалната мрежа Facebook.

Благодарим за подкрепата!

Вашият коментар