Колко „световно“ може да е Световното по футбол?

БНТ лишава българите в чужбина от достъп до информация в интернет от оторизирания за България първоизточник „според изискванията на FIFA“

Каналите на Българската национална телевизия имат правата за излъчване на футболните срещи от Световното първенство на FIFA през 2014 година в Бразилия. При опит да достигнем до секцията с актуална информация по темата на официалния сайт на БНТ в интернет bnt.bg от чужбина получаваме суровото съобщение „Забранен достъп“, изписано с големи букви. Под него с по-малък шрифт ни посреща пояснението „Според изискванията на FIFA тази част на сайта е достъпна само за потребители от България.“. В следващия момент установяваме, че цялата секция „Спорт“ на сайта на телевизията не може да бъде посетена от чуждестранен IP-адрес.

Според БНТ FIFA е причината за надписа „Забранен достъп“
Според БНТ FIFA е причината за надписа „Забранен достъп“

Връщаме се обаче на футбола от световно равнище. Веднага в полето за адрес на браузъра ни въвеждаме rts.rs. Това е официалното място в интернет пространството на Радио-телевизия Сърбия (РТС). Сръбската държавна телевизия също държи правата за излъчване на мачове от Световното първенство. Намираме раздела, озаглавен „Бразил 2014“, и ето, че вече можем дори да изгледаме и видео материал от футболна среща, която се играе в момента. Галериите, както и всички новини около събитието са достъпни за посетители извън Сърбия. Тук някъде започваме да се съмняваме… Вероятно има различни изисквания за всяка една страна, в която дадена медия притежава правата върху продуктите на FIFA. Или пък от телевизията в Сърбия не играят по правилата?

За да получим малко повече яснота по възникналия въпрос, посещаваме и сайта на медии със седалище в границите на Европейския съюз. Не се намираме в Испания и даваме заявка за rtve.es – сайта на Радио и телевизия Испания (RTVE). Дори с познания на начално ниво по испански език успявам да се ориентирам в обстановката на Световното първенство, тъй като получавам свободен достъп до галерии и всякакви новини, свързани с футболните събития в Бразилия.

Връщаме се към България… Но само виртуално, тъй като избираме още няколко произволни български адреса от чужбина. Нека единият е този на телевизия с политематичен програмен състав. На btv.bg материалите за Мондиал 2014 също се оказват свободно достъпни. Отиваме и към профилиран канал – информационния News7 – на news7.bg. Там намираме подробна информация за срещи, стадиони, множество снимки и актуални новини.

Това е достатъчно. Тук идва моментът, в който БНТ трябва да почувства моралното задължение да даде повече светлина по темата със забранения достъп на посетителите от чужбина до онлайн секцията с новини и материали за Световното. Не говорим за директно онлайн излъчване на мачове и записите от тях. Дали футболната асоциация има специални изисквания към българските телевизионери? Вярно ли е пояснението, което получаваме и гласи, че организацията изисква забраната, или има друга правна причина за недостъпността? Лично аз отправих въпроса за забраненото съдържание към екипа на телевизията. За съжаление вече в продължение на цяла една седмица обратен отговор липсва. Няма да се откажем и такъв ще потърсим от самото ръководство на FIFA.

„Отговорни“ констатира наличността на забраната и прави сравнение с чуждестранни телевизионни оператори. Ние нямаме за цел да нападаме нито БНТ, нито FIFA. Не осъждаме правата за разпространение на материали на медията и правилата на футболната асоциация, нито пък решенията и сключените договорни отношения, произтичащи от тях. Зададохме въпросите и към двете страни, като не очакваме „удобни“ или „неудобни“ за нас отговори. Очакваме достъпна информация за българския зрител и желаем да предадем обяснение и на други, които се опитват да стигнат до секцията в сайта на БНТ, но не успяват, защото са извън България. Преценката за това колко „световно“ е Световното по футбол и всички ли са равни пред него ще оставим с удоволствие на Вас.

Вашият коментар